Православни календар.

среда, 15. мај 2013.

Тузланска колона- 21 година од злочина!


Данас се у Бањалуци обележава 21. годишњица од ратног злочина у Тузли, у којем је на данашњи дан 1992. године из заседе убијено најмање 59 војника ЈНА, рањено 44, а велики број заробљен.
Тридесет припадника 92. моторизоване бригаде ЈНА убијени су приликом договореног повлачења из Тузле, а сахрањени маја 2002. године, на 10. годишњицу злочина, у спомен-костурницу на гробљу Пучиле у Бијелијини.
Тај ратни злочин је извршен 12 дана после злочина у Добровољачкој улици, у Сарајеву, када су „зелене беретке“, „Патриотска лига“ и ТО БиХ убиле 42 војника ЈНА.
Старешина МУП-а БиХ Илија Јуришић је за ратни злочин у Тузли првостепеном одлуком Окружног суда у Београду, септембра 2009. осуђен на 12 година затвора, а 2010. је ту одлуку поништио Апелациони суд, па је заказано ново суђење у првостепеном већу Специјалног суда у Београду.
Поновљено суђење Јуришићу почело је у јулу 2011. и трајало до пред крај 2012. године, када је привремено одложено због болести оптуженог, а настављено је и прекинуто фебруара ове године. Јуришићу је одобрено да се брани са слободе и до сада се одазивао позивима на рочишта.
Јуришић је првостепеном пресудом био проглашен кривим због употребе недозвољених средстава борбе. Он се терети је да је као старешина МУП-а, по наредби надређеног официра, бошњачко-хрватским јединицама наредио напад на колону ЈНА која се мирно повлачила из тог града.

Нема коментара:

Постави коментар